Ølstil: Bock

Ølstilen Bock inneholder kategoriene som er beskrevet under:

HELLES BOCK/MAIBOCK

En lys og velhumlet bock til vår og sommer.
Aroma: Svak til middels maltaroma av pilsnermalt, eventuelt med ytterligere karakter av brødskorpe og ristet brød. Fraværende til middels humlearoma fra mellomeuropeisk humle. Fraværende til svakt nivå av fruktestere, alkohol og DMS. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Gylden til lys ravfarget. Klar.
Smak: Middels til kraftig søt maltsmak. Middels til kraftig bitterhet, men kun svak til middels humlesmak.
Kropp: Medium til fyldig kropp.
Eksempler: Ægir Maibokk, Einbecker Ur-Bock Hell, Einbecker Mai-Ur-Bock, Andechser Bergbock Hell.

BOCK

Bock er et søtt og fyldig øl, som er helt dominert av malt.
Aroma: Middels til meget kraftig maltaroma, med karakter av brødskorpe og kjeks. Stort sett fraværende humlearoma. Fra fraværende til svakt nivå av fruktester og alkohol, som kan gi karakter av tørket frukt. DMS og diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Kobberfarget til rødbrun. Klar.
Smak: Middels til kraftig, søt og maltet smak, med tydelige innslag av alkohol. Sødmen balanseres av humlebitterhet, men uten humlesmak. Svakt nivå av fruktestere.
Kropp: Medium til fyldig kropp.
Eksempler: Borg Bokkøl, Frydenlund Bokkøl, Mack Bokøl, Aass Bokkøl, Einbecker Ur-Bock Dunkel, Kulmbacher Mönchshof Bockbier

DOPPELBOCK

Vinøs og kraftig, en sterkere utgave av Bock.
Aroma: Kraftig til meget kraftig maltaroma, med karakter av brød og karamell. Sjokoladenoter kan forekomme i mørkere utgaver, men aldri ristet karakter. En kombinasjon av fruktester, lagring og alkohol kan gi en vinøs karakter av tørket frukt. Humlearoma skal ikke kjennes. DMS og diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/utseende: Mørk kobberfarget til rødsvart. Klar.
Smak: Kraftig til meget kraftig, søt og vinøs maltsmak, med noter at tørket frukt, brød og sjokolade. Ølet er søtt, men skal ikke være kvalmende. Varmende alkohol. Svak humlebitterhet. Bitterhet fra ristet malt skal ikke smakes.
Kropp: Fyldig kropp.
Eksempler: Ringnes Julebokk, Weltenburger Asam Bock, Ayinger Celebrator, Weiheinstephaner Korbinian.

EISBOCK

En ekstra sterk bock (ofte doppelbock) hvis karakter konsentreres og forsterkes ved at den fryses og isen fjernes fra ølet.
Aroma: Middels til kraftig aroma av alkohol, med vinøse noter av tørket frukt. Kraftig til meget kraftig maltaroma, med karakter av brød og karamell. Humlearoma skal ikke kjennes.
Farge/Utseende: Kobberfarget til mørk rødbrun, svak skumdannelse er tillatt, på grunn av det høye innhold av alkohol. Klar.
Smak: Kraftig til meget kraftig søt maltsmak. Ølet er søtt, men skal ikke være kvalmende. Varmende alkohol. Svak humlebitterhet.
Kropp: Fyldig kropp. Lav karbonering.
Eksempler: Kulmbacher EKU 28, Kulmbacher Eisbock.

KLASSISK NORSK JULEØL

Den klassiske polutgaven av juleølet fra de store, norske bryggeriene. Maltdrevet, rent lagerøl med smak av mørk malt balansert mot lett bitterhet. Typisk matøl til tradisjonell norsk julemat.
Aroma: Fraværene til svak humlearoma. Kraftig, kompleks maltaroma. Preg av tørket frukt, karamell og mørke bær. Kan ha hint av kandissukker eller knekk. Fraværende til svakt preg av lagergjær.
Farge/utseende: Klar kobberfarget til mørk brun, gjerne med rødlig skjær. Lite, lyst skum.
Smak: Kraftig maltsmak med røstet preg, karamell og tørket frukt. Svak bitterhet skal balansere sødmen. Fraværende humlesmak. Ettersmak av søt malt.
Kropp: Middels til stor fylde, middels karbonering.
Eksempler: Ringnes Juleøl Sterk, Borg Juleøl kl. F, CB Juleøl kl. F, Hansa Juleøl kl. F, Mack Juleøl 6,5%.

Kilde: Norbrygg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.