Intervju med bryggerimester Ola «Rødskjegg» Raphaug hos Hogna Brygg

Bryggerimester Ola Raphaug hos Hogna Brygg
Bryggerimester Ola Raphaug hos Hogna brygg.
Bildet er tatt fra promovideo for BØF18.

Hvem er Hogna brygg?
Hogna Brygg ble startet opp høsten 2016 av fire ølentusiaster. Brygger for det meste øl i amerikansk stil, og tapper dette på boks og fat.

Hva er deres «bestselgeren» og hva vil du anbefale av mat til den?
For øyeblikket selges det mest av ingefærølet Kyoto. Passer veldig godt til trøndersodd og sushi.

Hvem er du og hvordan endte du opp som bryggerimester på et bryggeri på Kotsøy i Midtre Gauldal?
Ola Raphaug. Født og oppvokst på Forsetmoen, ca. 5 km fra der bryggeriet ligger. Drev på med hjemmebrygging i mange år, ved siden av jobben hos Aker Solutions. Da det ble nedgangstider i oljebransjen måtte jeg finne på noe nytt å gjøre, og da ble plutselig hobbyen til jobb. Stortrives som ølbrygger!

Hva er din favoritt ølstil?
Oi! Det varierer veldig, alt etter til hvilken type mat osv. Men jeg er generelt glad i øl der humlen er i fokus.

Hva er ditt favorittøl?
Er veldig imponert av ølene Lindheim Ølkompani har levert i det siste, og favoritten derifra er for tiden Coolship Plum. Fantastisk godt øl.

Hvilken mat ville du helst hatt til det ølet?
Dette er et øl som passer til mange forskjellige matretter, men hvis jeg skal trekke frem noe, må det bli en rett med hvit fisk av noe slag.

«Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling.
Vinneren er Rødskjegg, Hogna Brygg, Midtre Gauldal kommune i Trøndelag
Juryen begrunnelse:
Årets vinner har en smak som er balansert, med godt humlepreg, tydelig bittersmak og kraftig skum. Ølet har en flott farge, er lett uklart og har en kompleks aroma av kaffe, sjokolade, karamell og tydelig maltpreg med godt integrert humle.»


Hvordan har det å vinne denne utmerkelsen påvirket Hogna brygg?
Dette var en stor anerkjennelse å få, og hjulpet veldig på å gjøre merkevaren Hogna Brygg bedre kjent. Etterspørselen av Rødskjegg økte kraftig kan du si.

Hvordan var det kontra å vinne hjemmerbryggerfinalen i Trønderlag og bli nominert til en finaleplass i NM i ølbrygging? Og har den Brown Ale’en blitt brygget i storformat?
Rangerer nok seieren i Det Norske Måltid hakket over finaleplassen i NM, men det var utrolig stas å få være med på det arrangementet i Trondheim. Den brown ale’en er ikke brygget i storformat ennå, men det kan den nok fort bli.

Se også artikkel om da vi brygget festivaløl til BØF19 hos Hogna brygg.

Vi takker for intervjuet og gleder oss på mye spennende smaker som kommer fra Hogna brygg.
For som de sier selv: Det beste ølet er ikke brygget ennå!