Overgjæret øl – Ale

Øl brygget med gjær som trives best ved temperaturer runde 20 grader. Typisk for Ale er at den har mer fruktig karakter enn lager.

BITTER er en engelsk type ale. Lett og lys. Ikke veldig søt. Serveres gjerne kort tid etter at gjæringen er ferdig og uten særlig kullsyre. Lyder ikke sitt navn, da den er uten særlig bitterhet.

PALE ALE inneholder mer humle enn bitter og er gjerne litt sterker. Litt mer bitterhet og mer aromatisk.

AMBER ALE inneholder litt krystallmalt som gir en kobberfarget farge og en fyldigere maltsmak enn på en pale ale.

IPA(INDIA PALE ALE) har en tydelig humlekarakter. Bitterhumle og humlearomaer setter preg på brygget. Gjerne karakter av sitrus og grapefrukt. Mengden humle som blir brukt i bryggingen gjør at ølet er mer ferskvare slik at humlearomaene ikke forringes.

BROWN ALE har som navnet tilsier en mørkebrun farge. Rik maltsødme, fyldig karakter, sterk og fruktig smak. Ofte et hunt av nøtter. Lav til middels bitterhet.

STOUT er svart og ugjennomsiktig. Tørr og middels bitter karakter. Bitterhet kommer hovedsaklig fra ristet malt og noe fra humlen.

PORTER er litt mindre kraftig enn stout. Den har ikke smak, farge eller aroma fra ristet byggmalt, men fra mørk malt. Aroma og smak fra maltsødme, karamell, sjokolade og fruktige estere. Middels bitterhet av humle.

WEISSBIER er et lyst og forfriskende hveteøl. Ofte aromaer fra nellik, muskat, banan og en mild røkt karakter. Brygges med minst 50% hvetemalt og en spesiell type overgjær som gir den karakteristiske lukten. Lite bitterhet og humlepreg.

WIT er den belgiske versjonen av hveteøl. Der brukes umaltet hvete sammen med byggmalt og ofte havre. Kryddres ofte med koirander og appelsinskall. Frisk og syrlig smak.

SAISON er en sprudlende, fruktig og krydret øl. Brygges på en blanding av pilsnermalt, lys malt og mørkere malttyper, samt noe hvetemalt. Typisk lukt av svart pepper og nellik. Fruktpreget kommer av estere som utvikles under gjæringen. Lite humle i saion.

LAMBIC blir ikke tilsatt gjær. Vørteren får i stede litte i åpne tanker og trekker til seg gjærsopp som naturlig befinner seg i omgivelsene (spontangjæret øl). Lages med umaltet hvete og byggmalt. Tilsettes mye humle, men den skal ikke gi bitterhet og aroma til brygget heller virke konserverende. Lagres på fat i flere år før servering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.