Ølstil: Mørk lager

Ølstilen mørk lager inneholder kategoriene som er beskrevet under:

MODERNE MØRK LAGER

En mørk karakterfull undergjæret øl med en god balanse mellom malt og humle, alle humlesorter er tillatt.
Aroma: Humlen skal være svak til kraftig. Markant maltaroma med karakter av brødskorpe, karamell eller sjokolade. DMS og diacetylnivå fraværende til svakt.
Farge/utseende: Ravfarget til mørkebrun. Klar til lett tåkete.
Smak: En velhumlet øl, med lett til medium bitterhet, som er balansert av medium til kraftig maltkarakter. Maltkarakteren kan beskrives som brødskorpe, kjeks, karamell eller sjokolade. DMS og diacetylnivå fraværende til svakt.
Kropp: Medium kropp.
Eksempel: Samuel Adams Boston Lager, Nørrebro New York Lager

WIENER

Wiener øl er en mørk lager, kjennetegnet ved balanse mellom malt og humle. Fargen kommer fra wiener- og münchenermalt. Humlen er mellomeuropeisk.
Aroma: Middels til kraftig maltaroma, med karakter av brød og karamell. Humlearoma fra fraværende til svak. DMS fra fraværende til svak, diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/utseende: Ravfarget til kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig maltsmak, med karakter av brød og karamell, lett ristede noter kan forekomme. Humlesmak og bitterhet skal være svak til middels.
Kropp: Lett til medium kropp.
Eksempler: Aass Classic, Grans Vinterøl, Negra Modelo.

MÄRZEN

Denne kategori har ingenting å gjøre med de moderne oktoberfestøl som i dag minner mer om en standard lys lagerøl. Märzen er en utvikling av wienerølet med en litt høyere vørterstyrke som gjør den mer holdbar over sommeren.
Aroma: Middels til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks og karamell. Svak til middels humlearoma, med karakter av mellomeuropeiske humletyper. DMS fra fraværende til svak, diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/utseende: Gyldengul til kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig maltsmak, som skal være mer lett ristet enn karamell. Svak, men merkbar humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium kropp.
Eksempler: Ægir Påskesol, Borg Oktoberøl, Späten Oktoberfest Ur-märzen.

MÜNCHENER DUNKEL

En münchener dunkel skal være mørk og maltet med ristede, men ikke brente noter. En god münchener er fyldig, maltet og bløt, mens en dårlig er søt og kvalmende.
Aroma: Middels til kraftig maltaroma, med en brødaktig, ristet aroma og noter av sjokolade. Svak aroma av ugjæret vørter. Svak humlearoma av mellomeuropeiske typer. DMS og diacetylnivå fra fraværende til svak.
Farge/utseende: Mørk kobber til mørk rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig, bløt og fyldig maltsmak, med karakter av brød, karamell og sjokolade fra münchnenermalt. Svak, men merkbar humlesmak og bitterhet gir balanse i ølet.
Kropp: Medium kropp.
Eksempler: Aass Bayer, CB Magnum Mørk, König Ludwig Dunkel, Paulaner Original Münchner Dunkel, Weltenburger Kloster Barock Dunkel, Frydenlund bayer.

MØRK TSJEKKISK LAGER

Mørk tsjekkisk lager er ofte søt som vørter, men mer balanserte eksempler forekommer også.
Aroma: Middels til kraftig maltaroma, med karakter av toffee, karamell, melkesjokolade og ugjæret vørter. Fraværende til svak humlearoma. Svak til kraftig diacetyl.
Farge/utsende: Mørk kobberfarge til rødsvart. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig søt malt smak, med karakter av karamell og melkesjokolade. Det kan være svak til middels ristet maltkarakter, som kan bidra med bitterhet. Fraværende til svak humlesmak. Svak til kraftig diacetyl.
Kropp: Medium kropp.
Eksempler: 1795 dark, B.B. Dark, Kozel Dark, Bohemia Regent Dark.

SCHWARZBIER

Schwarzbier er en ristet undergjæret øl, som kan betegnes som en svart pilsner.
Aroma: Svak til middels ristet maltaroma. Svak til middels humlearoma, som stammer fra mellomeuropeiske humletyper. Humlen kan godt være dominerende i forhold til malten. DMS fra fraværende til middels. Diacetyl fra fraværende til svak.
Farge: Rødbrun til rødsvart. Klar til lett tåkete.
Smak: Svak til kraftig ristet maltsmak, med lav til middels sødme. Svak til middels humlesmak og bitterhet.
Kropp: Lett til medium kropp.
Eksempler: Köstritzer Schwarzbier, Ørbæk Dark Horse, Krusovice Cerne (dark).

KLASSISK RØYKØL

Røykøl skal ha en tydelig røykt karakter i både smak og duft fra tysk røykmalt.
Aroma: En røykt maltaroma som kan variere fra svak til kraftig, med karakter av bacon og røkt skinke. Humlearoma kjennes ikke. DMS og diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/utseende: Ravfarget til mørk rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig maltsmak, med karakter av brød, kjeks og karamell. Røyksmak fra svak til kraftig. Svak til middels bitterhet, uten smak fra humlen.
Kropp: Medium kropp.
Eksempler: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Rauchbier Märzen.

Kilde: Norbrygg.no

De mest populære «Dark lager»  ifølge brukerne av Untappd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.