Ølsmaker

TO GODE RÅD:

Vær NYSGJERRIG og KJENN ETTER hva du smaker.
Ølverdenen er stor med mye forskjellig. Ta sjansen og prøv noe nytt!

SLIK PRØVER DU ØL

1 – SE
Tipp glasset på skrå mot en lys bakgrunn så ser du fargen bedre. Fargen kan si noe om malten som er brukt, men ikke om kvaliteten på ølet. Noen øl er litt uklare, andre er klare. Det behøver ikke være negativt.

2 – LUKT
Snurr gjerne på glasset for å få frem mer aroma fra ølet. Stikk nesen ned i glasset og sniff et par dype drag. Len deg tilbake og tenk over hva du nettopp kjente. Noen øl lukter mye, andre lite. Se i neste kolonne for noen tips.

3 – SMAKE
Ta en munnfull med øl. La ølet være i munnen i 4-5 sekunder før du svelger. Trekk så inn litt luft gjennom munnen og slipp det så ut gjennom nesen. Da får du mest ut av ettersmaken. Kjenn etter hvor søtt, friskt, bittert og fyldig ølet er.

Kjenn sødme
Det som gir sødme i øl er forskjellige typer sukker som stammer fra spesielt karamellmalt og mellommørke malttyper. Det er ofte mer sødme i øl som
har mye alkohol fordi gjæren ikke jobber like effektivt etter hvert som alkoholstyrken øker.

Kjenn friskhet
Noen øl er så friske at du får gåsehud. Men de fleste øl har akkurat nok friskhet til å gi dem litt sprett og liv. Øl har som regel mindre friskhet enn vin og det er vanligvis kullsyren i et øl som gir et kjærkomment livlig preg.

Kjenn fylde
Fylde forbindes ofte med ølets evne til å fylle munnen, eller om det virker tykt eller tynt. Som forskjellen mellom skummet melk og helmelk. Alkohol er spesielt en ting som gjør ølet fyldig.

Kjenn bitterhet
Bitterhet i øl kommer så og si alltid fra humlen. Både humletype og hvor mye humle som brukes er med på å avgjøre hvor bittert ølet er. Om humlen
får koke lenge med vørteren, vil bitterheten øke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.