Ølstil: Mørk ale

Ølstilen Mørke ale inneholder kategoriene som er beskrevet under:

ENGELSK BROWN ALE

Øltypen dekker den nordengelske brown ale-type, som er lysere og mindre søt enn den historiske sørengelske typen.
Aroma: Middels til kraftig maltaroma, med karakter av karamell og toffee. Svakt til middels nivå av fruktester. Fra fraværende til svakt nivå av diacetyl.
Utseende: Mørk kobberfarget til rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig maltsmak, med karakter av karamell og toffee. En svak note av ristet brød kan forekomme. Svak til middels bitterhet, uten smak av humlen.
Kropp: Svak til medium kropp, middels kullsyreinnhold.
Eksempler: Hansa Waldemars Brown Ale, Lervig Betty Brown, Mack Ludwig Premium Brown Ale, Newcastle Brown Ale, Samuel Smith’s Nut Brown Ale.

AMERIKANSK BROWN ALE

Mørkere og kraftigere enn engelsk brown ale, med markant karakter av amerikanske humletyper.
Aroma: Middels til kraftig maltaroma, især med karakter av sjokolade og karamell. Svak til middels humlearoma av amerikanske typer, især med sitruspreg. Fra fraværende til svakt nivå av fruktestere. Diacetyl skal ikke forekomme.
Utseende: Mørk kobberfarget til rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig maltsmak, med karakter av sjokolade, ristet brød og karamell. Svak til middels humlesmak og bitterhet. Lett ristet ettersmak kan forekomme.
Kropp: Svak til medium kropp, middels til høyt kullsyreinnhold.
Eksempler: Nøgne Ø Brown Ale, Brooklyn Brown Ale, Mikkeller Jackie Brown.

ENGELSK DARK MILD

Et lett øl, ofte kun tilgjengelig på cask, da holdbarheten gjerne er dårlig.
Aroma: Svak til middels maltaroma, som kan ha karakter av karamell, toffee, kjeks, lys sjokolade og ristet brød. Svakt til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av plommer og rosiner. Fraværende til svak engelsk humlearoma.
Farge/utseende: Kobber til mørkebrun, svak skumdannelse er tillatt. Lett tåkete.
Smak: Svak til middels maltsmak, som kan ha karakter av karamell, toffee, kjeks, sjokolade, lakris, mørk sirup og ristet malt. Middels til kraftig maltsødme. Svak til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av plommer og rosiner. Svak bitterhet, uten smak av humlen.
Kropp: Lett til medium kropp. Lavt kullsyreinnhold.
Eksempel: Kinn Mild Ale, Brains Dark Mild, St. Peters Mild, Cains Dark Mild.

ALTBIER

Overgjæret, men kaldtlagret tradisjonell tysk øltype fra Düsseldorf og omegn.
Aroma: Svak til middels maltaroma, med karakter av brød, karamell og eventuelt lys sjokolade. Svak til middels, mellomeruopeisk humlearoma. Fraværende til svakt nivå av fruktestere. DMS og diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/utseende: Kobberfarget til mørk kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig maltsmak, især med karakter av brød. Middels humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium kropp. Middels til høyt kullsyreinnhold.
Eksempel: Ægir Altbier, Pinkus Original Münstersch Ale, Diebels Alt, Uerige Alt.

SKOTSK ALE

Den skotske ale er ifølge tradisjonen mer maltet og mindre humlet enn den engelske bitter.
Duft/Aroma: Svak til middels maltaroma, især med karakter av kjeks og karamell. Svake nivåer av fruktestere og diacetyl kan forekomme. Fraværende til svak humlearoma.
Farge/utseende: Ravfarget til brun. Klar til lett tåkete.
Smak: Svak til middels maltsmak og maltsødme, især med karakter av karamell. Svak humlebitterhet. Ristet malt kan bidra med en tørr avslutning.
Kropp: Lett til medium kropp. Lavt til middels kullsyreinnhold.
Eksempel: Belhaven Scottish Ale, Belhaven St. Andrews Ale, Orkney Red McGregor, Caledonian 80/-

SKOTSK STERK ALE/WEE HEAVY

Søt og vinøs kraftig utgave av den skotske ale.
Aroma: Middels til kraftig maltaroma, med karakter av kjeks og karamell. Svakt til middels nivå av vinøse fruktestere og alkohol. Fraværende til svakt nivå av diacetyl. Humlearoma forekommer ikke.
Farge/Utseende: Mørk kobberfarget til rødsort. Klar til lett tåkete.
Smak: Kraftig maltsmak, med karakter av karamell. Middels til kraftig maltsødme, dog balansert av bitterhet slik at ølet ikke virker kvalmende. Svak til middels vinøs alkoholkarakter, med preg av rosiner og andre tørkede frukter. En smule ristet karakter kan forekomme.
Kropp: Fyldig kropp. Lav til middels kullsyreinnhold.
Eksempler: Traquair House Ale, Belhaven Wee Heavy.

OLD ALE

Et søtt og maltdomineret øl, i området mellom Strong Bitter og Barley wine. Syrlige langtidslagret eksempler hører ikke inn under denne øltypen.
Aroma: Kraftig maltaroma, med karakter av kjeks og karamell. Middels til kraftig nivå av fruktestere, herunder et vinøst preg av tørket frukt. Fraværende til svak humlearoma, av engelske typer. Fraværende til svakt nivå av alkohol. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Ravfarget til mørk kobberfarget, svak skumdannelse er tillatt. Klar til lett tåkete.
Smak: Kraftig maltaroma, med karakter av kjeks og karamell. Et svakt nivå av ristede noter og sjokolade kan forekomme. Svak til kraftig maltsødme. Svakt til middels nivå av tørket frukt og vinøs alkohol. Svak til middels humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium til fyldig kropp, lavt kullsyreinnhold.
Eksempler: Haandbryggeriet Nissemor, Aass Juleøl Premium, Theakston’s Old Peculier

Kilde: Norbrygg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.